facebook whatsapp youtube
צור קשר

משפט צבאי

author
date
23.03.2022
time
1 דקות קריאה
מאמרים נוספים בנושא:

משפט צבאי

משפט צבאי הוא למעשה כינוי למערכת נפרדת של דינים, בניהם חוק השיפוט הצבאי אשר מעניק סמכות לבתי הדין הצבאים וחל על כל המשרתים בצה"ל. מערכת דינים זו כוללת הליכים משמעתיים והליכים פליליים הדורשים התמקצעות ייחודית שאינה באה בגדרי בקיאות בסדרי הדין הפלילים הרגילים.

עורכת הדין שקמה אדרי, בוגרת LLB במשפטים בהצטיינות יתרה, בעלת נסיון רב בייצוג בתיקים מורכבים ומתוקשרים שהתנהלו בבתי המשפט השונים לרבות בערעורים בבית המשפט העליון ולרבות תיקים שהתנהלו בבתי הדין הצבאיים השונים. עו"ד אדרי בוגרת קורס קצינים ושימשה במגוון תפקידים לאורך שנותיה בקבע, החל מתפקידים לחימתיים ועד לתפקידי מטה בלשכתו של אלוף פיקוד המרכז. את נסיונה המשפטי היא רכשה לאחר השחרור מקבע, במהלך עבודתה במשרדים פרטים ובהתמחותה בסנגוריה הציבורית, הקימה את משרדה שבתל אביב בכדי להעניק ייצוג איכותי לחשודים ונאשמים בהליך הפלילי.

על אילו עבירות ניתן לעמוד לדין צבאי?

העבירות הן רבות ומגוונות כפי שניתן למצוא באזרחות, אך בתמצית להלן:

  • עבירות הקשורות בהיעדר נוכחות – נפקדות, עריקות, השתמטות.
  • עבירות נשק על כל סוגיהן – החל משימוש לא ראוי בנשק, הפקרת נשק, סחר בנשק וכדומה.
  • עבירות מין על כל סוגיהן – הטרדות מיניות, ניצול יחסי מרות, מעשי סדום, מעשה מגונה ואונס.
  • עבירות אלימות – תקיפה כלפי חייל אחר או כלפי אזרח, גרימת חבלות, ואפילו עבירות המתה.
  • עבירות רכוש – כוללות גניבה או השחטה של ציוד צה"לי.
  • עבירות תנועה שבוצעו במסגרת התפקיד או ברכב צבאי.

במה שונה הדין הצבאי מהדין הפלילי האזרחי

על אף שחלק מהעבירות זהות, הרי שסדרי הדין שונים בתכלית, כך גם יחס בתי המשפט הצבאים להליכים מסויימים או לעבירות הפליליות וכיוצא בזאת גם מתחמי העונש ההולם שונים. כדוגמא, לא דומות השאלות המשפטיות המתעוררות בהליכי המעצר ביחס לשאלת המסוכנות בבית משפט פלילי – אזרחי, לשאלות המתעוררות במסגרת דיון בבית דין צבאי. כמו כן, אופן ריצוי המעצר הוא שונה, בעוד שבהליך האזרחי תיבחן חלופה של מעצר בית הרי שבהליך הצבאי תיבחן חלופה של מעצר בבסיס בו משרת החשוד.

מכאן שאם זומנתם לחקירה באזהרה או שנעצרתם על ידי המשטרה הצבאית – החופש שלכם בסכנה. המלצתנו היא להקדים להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדין הצבאי.

אילו זכויות עומדות לחייל העומד בפני חקירה

בדומה למשפט הפלילי האזרחי, גם במסגרת הצבאית ישנן זכויות חוקתיות הכרחיות לקיומו של הליך פלילי הוגן ועל כן מגיעות לכל חייל החשוד בביצוע עבירה ולא ניתן למנוע אותן ממנו:

  • זכות ההיוועצות עם עורך דין – במסגרתה מומלץ כי החייל יפנה לעורך דין המתמחה בפרט בדין הצבאי, מכיר את המערכת על בוריה ויסביר לו את המשמעויות המשפטיות הכרוחות בהליך המטלטל בפניו הוא ניצב.
  • זכות השתיקה – הזכות להמנע מלענות על שאלות אשר עלולות להפליל את הנחקר בעבירה פלילית. שימו לב כי זו זכות שיש להשתמש בה במסורה ורק בעת הצורך, לעיתים שימוש לא נכון בזכות יפגע ביכולתו של החשוד להוכיח טענותיו.

מי הוא הגוף המוסמך לאכיפת הדין הצבאי?

ישנן מספר גופים מרכזים הפועלים בצה"ל, המוכר שבהם הינו 'משטרה צבאית חוקרת' המוכר בכינוי 'מצ"ח'. גוף משמעותי נוסף שיבוא לביטוי כגוף ה'מאשים' בהליכים שהתקיימו בבתי הדין הינו הפרקליטות הצבאית. זה הגוף אשר מחליט האם יש להגיש כתב אישום לבית דין צבאי או שנסיבות התיק מתאימות להליך משמעתי בלבד.

זומנתי לדין, מה צפוי לי בהמשך?

כל הליך פלילי לרבות ההליך הצבאי מתחיל בחקירה. זה השלב הראשון בו מומלץ לערב עורך דין מומחה שאתם נותנים בו אמון. בתום החקירה תחליט הפרקליטות הצבאית האם להגיש כתב אישום ואם כן יפתח ההליך העיקרי בפני בית הדין. בהליך זה זכאי החייל ליצוג.

בתום שלב ההוכחות יתן בית הדין הכרעה – האם החיל זכאי או אשם, בידיוק ככל הליך פלילי אחר, ומיד אחר כך יגזור את עונשו.

מכאן שליעוץ ראשוני עם עורך דין, כבר בשלב הראשון של החקירה, ישנה משמעות מכרעת.

לקביעת פגישת ייעוץ עם עורכת דין פלילית מובילה בתחומה, ניתן להשאיר פרטים באתר ולהמתין שנציג מטעם המשרד יצור איתך קשר, או לחילופין להתקשר למספר 054-5238646 ולקבל ייעוץ מקצועי 24/7.

לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

    form-image form-image