למה כתב אישום אלימות במשפחה יותר חמור מכתב אישום בגין יתר עבירות האלימות
23.09.2024
1 דקות קריאה
מאמרים נוספים בנושא:
עבירות אלימות במשפחה – כל מה שצריך לדעת
אלימות במשפחה הוא מונח שכולל בתוכו עבירות אלימות פיזית, איומים ועבירות מין שביצע בן משפחה שמוגדר בחוק, בין היתר בן זוג , הורה , בן זוגו של הורה אף אם אינו נשוי לו, סב או סבתא, אח או אחות, אחים חורגים ועוד בני משפחה.
על פניו הגדרת בן משפחה נראת מובנת אלא שלא כך וכדוגמה עבירות המבוצעות על ידי בן דוד אינן נחשבות לעבירות במשפחה.
לא צריך להיות עורך דין אלימות במשפחה כדי להבין מדוע מדובר בעבירות חמורות
הסיבה שעבירות אלו נחשבות כחמורות יותר היא בעיקר כי הן מתבצעות במרחב האינטימי והבטוח של הקורבן, מקום שבו הוא מחוסר הגנה, ועל ידי אנשים שיש לנו איתם קשרי אמון.
פגיעה שמבוצעת בתוך החלל המשפחתי גוררת איתה השלכות רגשיות גדולות, פגיעה בערך עצמי, תחושות של בגידה, של אשמה עצמית וקשיים ביכולת להיכנס למערכות יחסים גם בעתיד.
יתרה מכך, אלימות במשפחה בדרך כלל לא מופיעה כאקט בודד, אלא נוצרת בתוך סביבה רעילה, לעיתים מלוות בבידוד חברתי של הנפגע.
בעוד שלתקיפה מחוץ לבית יש עקבות, כלומר הקורבן עצמו מזהה לרוב את היותו קורבן ובדרך כלל יש גם עדים, הרי שעבירות בתוך המשפחה קורות בתוך חלל אינטימי בינו לבינה ולכן מאוד קשה להוכיח אותן, מסך הבושה והאשמה של הקורבן מקשות על עצם הזיהוי והדיווח ועל עצם ניהול החקירה. ברור שילדים משותפים הופך את המצב לקשה פי כמה.
מה העונש על עבירות אלימות במשפחה
ציינו כי מבחינה מוסרית מדובר בעבירה חמורה ובהתאם לכך גם נקבע העונש המקסימלי שלה בחוק.
כך לצורך העניין, עבירת תקיפה סתם אשר על פי חוק העונשים תאפשר הטלת ענישה של עד שנתים מאסר, תזכה ליחס שונה לגמרי כאשר תתבצע בין בני משפחה, אז יכול הנאשם לזכות לכפל ענישה.
כלומר מדובר בהבדל שבין עבירת עוון המתאפיינת ברף חומרה בינוני, ובין עבירה בנסיבות מחמירות מסוג פשע, דהיינו רף חומרה גבוה.
צו הגנה – מומלץ להתייעץ עם עורך דין אלימות במשפחה בטרם פניה לבית משפט
מדובר בהליך שבו נפגע או מי שחושש כי בכוונת בן משפחחה לפגוע בו, מבקש מבית המשפט צו שיאסור מהפוגע להטריד את אותו , לעקוב אחריו, לשהות במרחק מסוים ממנו.
ניתן לבקש סעדים נוספים אם ביכולתם למנוע פגיעה עתידית.
חשוב לשים לב – מדובר בהליך ייחודי בין בני משפחה, המתקיים בבית משפט לענייני משפחה.
מדובר בהליך יחסית פשוט שבו הקורבן צריך להוכיח באופן ראשוני כי בסמוך לבקשה ננקטה נגדו אלימות או עבירת מין או שקיים חשש סביר כי אותו אדם מהווה סכנה גופנית ממשית לאחד האיומים כאמור, או שהוא התעלל נפשית מתמשכת באותו הקורבן .
לאחר בקשתו הראשונה יתקיים דיון במעמד צד אחד ובית המשפט לאחר ששמע טענותיו, יפסוק האם לתת צו זמני. בהינתן שניתן צו כאמור, יתקיים דיון נוסף לרוב תוך 7 ימים, אך הפעם במעמד שני הצדדים. זו תיהיה ההזדמנות הראשונה של 'הפוגע', בדרך כלל הוא גם חשוד בעבירת אלימות במשפחה, לטעון את טענותיו כנגד האשמה.
לאחר שבית משפט יתרשם מהטענות, הוא יכריע האם להיעתר לבקשה ולתת צו, האם לדחות את הבקשה או אפילו לתת צו הדדי.
כמו כן הוא יגדיר למשך כמה זמן הצו יהיה בתוקף, על פי רוב ובהתעלם מחריגים עד 180 ימים לכל היותר.
חשוב לשים לב
מנסיון רב בתפקיד עורך דין אלימות במשפחה, חשוב להפנות לעובדה כי כל מה שנאמר במסגרת הליך לצו הגנה יכול לשמש גם בהליכים אחרים ואף כבסיס לחקירה עתידית.
על כן ראוי להתייחס להאשמות בהליך זה בכובד ראש ולגבש אסטרטגיה נכונה.
האם העבירה החמורה משפיעה על שאלת השחרור ממעצר
לסוג העבירות פליליות יש השפעה משמעותית על שאלת השחרור ממעצר.
בשל חומרתן של עבירות במשפחה, הן כוללות מסוכנות סטטוטורית – כלומר ישנה חזקת מסוכנות כנגד החשוד. במקרים אלו בתי המשפט נוטים לזהירות רבה יותר בבואם לשקול שחרור בערבות. חומרת העבירה, הסיכון הפוטנציאלי הנשקף מהחשוד ועברו הפלילי ממלאים תפקידים מכריעים בייתכנות לשחרור ממעצר.
לסיום
תחום האלימות במשפחה הינו תחום רגיש במיוחד הדורש התמחות מיוחדת אך גם רגישות יתרה. מדובר בתחום שמשליך על סוגיות נוספות בחיי החשוד כדוגמת התפתחותו של הליך הגירושין , המשמורת על הילדים או איזון המשאבים . חשוד שנעצר בכין אלימות במשפחה יתקשה יותר להשתחרר מאשר חשוד שנעצר בגין אלימות כלפי זר.
למשרדנו נסיון רב בניהול הליך פלילי כנגד כתב אישום אלימות במשפחה ובהליכי שחרור ממעצר בגין חשדות לאלימות במשפחה. בכל שאלה ניתן להתייעץ או להשאיר פרטים ונציג מטעמנו ישיב בהקדם.