השפעת הקורונה על עבריינות נוער
13.03.2022
1 דקות קריאה
מאמרים נוספים בנושא:
הקורונה נכנסה לחיינו בסוף שנת 2019 ומאז נאלצנו להתרגל לחיות בצילן של הנחיות מגבילות. חלקים ניכרים מההנחיות על ילדים ונוער. כך, בין היתר, נסגרו מסגרות החינוך, בוטלו חוגים ותנועות נוער והוגבלו מפגשים חברתיים שלא עם המשפחה הגרעינית.
ההגבלות המפורטות כמו גם תחושת חוסר היציבות, אי הוודאות הכלכלית והדאגה לבני המשפחה הביאה לעלייה בפשיעת נוער, כלומר, עבריינות שמבוצעת על ידי קטינים, ובאופן דומה גם בעליה בעברינות כלפי קורבנות קטינים.
מלמידה אודות השפעות של משברים קודמים נמצא קשר בין המשבר ובין עלייה בתדירות של ענישה גופנית כלפי ילדים. בדומה לכך, נמצא קשר בין מצב של מיתון, חוסר בטחון כלכלי וקשיי דיור לבין עליה במקרי ההתעללות וההזנחה.
השפעה עקיפה של המצוקה הכלכלית בעת הקורונה באה לביטוי בנשירתם של בני נוער מהמסגרות החינוכיות – רבים מהילדים ובני הנוער שהמסגרות החינוכיות והחוץ ביתיות שלהם נסגרו, נשלחו לבתיהם ונמצאים בסיכון מוגבר.
נתונים מדאיגים
- על פי נתוני משטרת ישראל חלה עלייה של %41 במספר עבירות המין במשפחה בתקופת הקורונה (נכון לשנת 2020).
- כמו כן, ניכרת עלייה של %16 במספר התיקים שנפתחו בגין אלימות במשפחה לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת לה.
- וכן ניתן להצביע גם על צריכה מוגברת של אלכהול וסמים בקרב בני נוער .
שינוי באופי העבירות
ניכר שבעידן טרום הקורונה עבריינות הנוער כללה בעיקרה עבירות רכוש , כאלו שבוצעו בצוותא. אולם כיום, ישנה מגמה של ירידה בעבירות אלו לעומת עליה בעבירות שמבוצעות במרחב הסייבר על ידי נערים בודדים. אם אתם זקוקים לשירותיו של עורך דין סמים צרו קשר בהקדם.
עבירת ה'שיימינג'
מנעד הפגיעות ברשת הינו רחב, ולצד עבירות הסייבר המובהקות ישנן גם הצקות, בריונות ברשת והתעללות חברתית. מנתוני מוקד המטה להגנה על ילדים ברשת (מוקד 105) נלמד כי בתקופת הקורונה חל גידול של כ 50% במספר הפניות על עברות סייבר כמו הפצת סרטונים, תמונות אינטימיות וביצוע עבירות מין וכדומה .
הנושא העיקרי המטריד את מערכת החינוך הינו 'שיימינג' בין תלמידים במרחב הסייבר, הדבר נאמר ביתר שאת נוכח הנתונים המדאיגים של משרד החינוך לפיהם קטינים נוטלים יד בנפשם בשל אי עמידה בבדידות שנגזרה עליהם.
פגיעות בזום:
ניתן לראות שגם פלטפורמת ה'זום', אותה אפליקציה אליה אנחנו מפנים את הילדים כאלטרנטיבה ללימודים פרונטליים בכיתה – מהווה קרקע פורייה לעבריינות כלפי קטינים.
מרבית האירועים המתרחשים במרחב זה ומדווחים למוקד 105 הם בעלי היבט פלילי, רובם נוגעים להפצת תכנים פורנוגרפיים (תמונות או סרטונים), חלקם נוגעים לאירועי בריונות, וחלקם כוללים אירועי התחזות, אירועי פדופיליה ופרסום תכנים אנטישמיים.
למעלה ממחצית מהפגיעות הן על רקע מיני, אם אתם זקוקים לשירותיו של עורך דין הטרדות מיניות צרו איתנו קשר.
בדומה לכך, ניכרת עליה בעבירות המבוצעות באמצעות פלטפורמות כמו וואטספ, אינסטגרם טיקטוק ועוד.
נתון מדאיג חושף שחלק נכבד מהקורבנות העבירה הינם ילדים צעירים בגילאי 8 ומטה.
גם גיל העבריינים יורד בהתאמה ונוכחנו לגלות נתוני פשיעה המבוצעים על ידי ילדים שטרם מלאו להם 10 שנים.
הטיפול בנוער עבריין:
חשוב לדעת שקטינים מתחת לגיל 12 שביצעו עבירה פלילית יטופלו על-ידי רשויות הרווחה, בעוד שקטינים בין הגילאים 12-18 יעמדו לדין במגבלות שונות בהתאם לגילם. אם אתם זקוקים לשירותיו של עורך דין מעצרים צרו איתנו קשר בהקדם.
אולם, גילם הצעיר של מבצעי העבירה והעובדה שאינם ברי עונשין לאו מהווה סוף פסוק, שכן, במקביל להליך הפלילי מתנהל ההליך האזרחי-נזיקי, קטינים שגרמו נזק לאדם או לרכוש חושפים את הוריהם לתביעה נזיקית מצד הקורבנות.
לסיכומו של דבר
טיפול וליווי של נוער, בין אם כנפגע עבירה ובין אם כפוגע, דורש התמחויות ייחודית בתחום זה וראיה ארוכת טווח. מעורבות בהליך הפלילי בגיל צעיר תגרור השלכות משמעותיות ותעצב את חיו של הקטין גם בבגרותו..
עו"ד שקמה אדרי מייצגת קטינים ונוער המעורבים בהליך הפלילי בבתי המשפט לנוער ומול הרשויות. בנוסף היא משמשת כסגנית יו"ר הועדה לנוער בסיכון של לשכת עורכי הדין במחוז מרכז ומספקת שירותים עורך דין פלילי תל אביב.
בזכות ניסיונה ותפקידה זה, עו"ד שקמה אדרי תדע לתת ייעוץ מקצועי שביכולתו להציל את גורל הקטין ולהשיב את חיו חזרה לעבר המסלול הנורמטיבי.
האמור במאמר אינו מובא כתחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה שנעשית ע"פ המידע והפרטים האמורים במאמר זה הינה על אחריות המשתמש בלבד. בכל מקרה ספציפי, יש להיעזר בבעל מקצוע המתמצא בתחום.